ANALISIS KANDUNGAN KALSIUM (Ca) PADA TANAMAN PORANG (Amorphophallus Oncophyllus)
DOI:
https://doi.org/10.46368/qjpia.v5i1.3994Abstract
The nutritional content in porang plants, as with other plants, also contains carbohydrates, fats, proteins, minerals, vitamins and fiber. This study aims to obtain data on the average Calcium mineral content in Porang Plants. The analysis method uses an atomic absorption spectrometer (AAS) in flame emission mode. The sample solution containing Calcium is stored in a polyethylene bottle. Calcium has a maximum emission light at a wavelength of 422.7 nm, where the working procedure is that the sample is nebulized into a gas flame so that controlled excitation occurs with the Calcium resonance spectrum line at 422.7 nm isolated with an interference filter or with a light dispersing device with a prism or grating. The intensity of the emission light is measured with a photomultiplier, or photodiode. The light intensity at 422.7 nm will be approximately proportional to the Calcium concentration. The results of the analysis were obtained on 5 kg of wet porang plants, equivalent to 1 kg of dry porang tubers, which contained 112.3 g of calcium from dry flour, equivalent to 16.85 g of calcium from dry tubers, equivalent to 3.37 g of wet tubers.
References
Afandi, R.N.W. 2005. Ilmu Kesuburan Tanah, Penerbit Kansius, Yogyakarta.
Almatsier, S. 2003. Prinsip-prinsip Dasar Ilmu Gizi. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.
Clark, D.V. 1979. Approach to Atomic Absorption Spectroscopy. Analytic Chemistry Consultans Pty Ltd. Sidney-Australia.
Gao and Nishinari, 2004. Effect of vegree of Acetylation on Gelation of Konjac Glucomannan. Biomacromolecules 5(1): 175-85
Ginting, Alan, dkk. 2013. Studi Pertumbuhan Dan Produksi Jamur Tiram Putih (Pleorotus Ostreatus) Pada Media Tumbuh Gergaji Kayu Sengon Dan Bagas Tebu. Jurnal. Malang: Fakultas Pertanian, Universitas Brawijaya.
Iskandar, A. Rachim, Kasno, A. dan S.J. Adiningsih. 2004. Hubungan Nisbah K/Ca Dalam Larutan Tanah Dengan Dinamika Hara K Pada Ultisol dan Vertisol Lahan Kering. Jurnal Tanah Lingkungan, 6: 7 – 13.
James L. Lewis III, MD. 2023. Overview of Calcium's Role in the Body. Brookwood Baptist Health and Saint Vincent’s Ascension Health, Birmingham.
Kementrian Pertanian, 2013, https://www.pertanian.go.id /home /?show=news&act=view&id= 4599
Kunarto, B., SB Wahjuningsih,. 2011. Pengaruh Blanching Dan Ukuran Partikel (Mesh) Terhadap Kadar Glukomanan, Kalsium Oksalat Dan Serat Makan Tepung Umbi Porang (Amorphophallus Onchophyllus). Jurnal Litbang Provinsi Jawa Tengah 9 (2), 117–123-117–123
Loide, V. 2004. About the effect of contents and ratios of soil’s available calcium, potassium and magnesium in liming of acid soils. Agronomy Research, 2: 71- 82.
Mayo Clinic. Diakses pada 2023. Calcium and calcium supplements: Achieving the right balance.
Medical News Today. Diakses pada 2023. Benefits and sources of calcium. Medline Plus. Diakses pada 2023. Calcium.
Pecsok, R.L., L.D. Shileds, T. Cairns, and I.G. Mcwilliam. 1976. Modern methods of chemical analysis. 2nd ed. John Wiley & Sons, Inc., New York
Rochmawati, A., Effendi, A. H., dan Hamdani, S. 2015. Pengembangan Metode Analisis Kadar Kalium dalam Daun Kelor (Moringa pleifera) dengan Metode Konduktometri. Prosiding Penelitian SPeSIA Unisba, 591- 595.
Sitanggang, S. S. 2013. Penetapan kadar kalsium, kalium, dan natrium dalam buah nanas (ananas comosus (l.) Merr.) Cayenne secara spektrofotometri serapan atom. Skripsi. Medan: Universitas Sumatera Utara
Sunita Almatsier. 2009. Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.
Taiz L, Zeiger E. 1991. Plant Physiology. New York: Cummings Publishing Co, Inc. 590 p.
Underwood, A. L dan Day. R. A. Jr. 1999. Analisis Kimia Kuantitatif. Jakarta : Erlangga.
Underwood, E.J. and N.F. Shuttle. 1989. The Mineral Nutrition of Livestock. CABI Publishing. Third ed. London. England. pp. 185 – 212.
Widjanarko S.B., Aji S., dan Anni S. 2011b. Efek Hidrogen Peroksida terhadap Sifat Fisiko-Kimia Tepung Porang (Amorphophallus Oncophyllus) dengan Metode Maserasi dan Ultrasonik. Jurnal Teknologi Pertanian. 12 : 143 – 152.
Widjanarko, S., Thabah Sigit Suwasito. 2014. Pengaruh Lama Penggilingan Dengan Metode Ball Mill Terhadap Rendemen Dan Kemampuan Hidrasi Tepung Porang (Amorphophallus muelleri Blume) The Effect of Grinding Duration Using Ball Mill on the Yield and Hydration Capability of Konjac Flour (Amorphophallus muelleri Blume).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Citation Check
License
Penulis yang menerbitkan jurnal ini menyetujui persyaratan berikut:
Penulis memiliki hak cipta dan memberikan hak jurnal untuk publikasi pertama dengan karya yang secara simultan dilisensikan di bawah Lisensi Atribusi Creative Commons yang memungkinkan orang lain untuk berbagi karya dengan pengakuan kepengarangan karya dan publikasi awal dalam jurnal ini.
Penulis dapat membuat perjanjian kontrak tambahan yang terpisah untuk distribusi non-eksklusif versi jurnal yang diterbitkan dari karya tersebut (misalnya, mempostingnya ke repositori institusional atau menerbitkannya dalam sebuah buku), dengan pengakuan atas publikasi awalnya di jurnal ini.
Penulis diizinkan dan didorong untuk memposting pekerjaan mereka secara online (mis., Dalam repositori institusional atau di situs web mereka) sebelum dan selama proses pengiriman, karena dapat menyebabkan pertukaran yang produktif, serta kutipan yang lebih awal dan lebih besar dari karya yang diterbitkan.